top of page

Snaga glasa dolazi iz korijena

Poveznica zdjelice i vrata


https://www.sensaviva.hr/courses
TOLSY vježbaonica u Holističkom centru Sensa Viva Kreativa, Mlinovi

Osjećate krutost u tijelu, nosite se sa učestalim zakočenjima i bolovima u donjem dijelu kralježnice? Možda to traje neko vrijeme pa ste se već i pomirili sa kroničnim boljkama i prihvatili ih kao dio života i problem nastaje tek kada vam bol zaista oteža kretanje. Možda vam vrat nije dovoljno fleksibilan no pripisujete to stresu ili lošem položaju kod spavanja. Znate li da su tegobe zdjelice i tegobe vrata povezane?

Danas i ptice na grani znaju da fizički simptomi uvijek imaju svoju poveznicu s našom psihom, s načinom na koji doživljavamo svijet, što mislimo i što osjećamo. To što smo mi segmentirali naše biće na anatomske dijelove tijela, emocije i psihička stanja, kako bi ga što lakše shvatili ne znači da ono zaista funkcionira linearno i odvojeno. Čak i oni koji se ne bave samo fizičkim već i energetskim nivoom, dijele naše energetsko polje pa ćete između ostaloga čuti pojmove poput mentalnog tijela, emocionalnog tijela i tako dalje. No biće je i dalje cjelovito i kada zaista želimo nešto promijeniti važno je razumjeti da je simptom na fizičkom nivou upravo samo to, simptom. I zato jednostrani pristup nije dostatan za trajno poboljšanje. Čak i kada riješimo problem recimo u donjoj kralježnici on se nakon nekog vremena pojavljuje na nekom drugom mjestu na tijelu. No u našem užurbanom načinu životu mi ne preispitujemo, ne zastanemo dovoljno dugo da bi ušli u sebe i istražili uzrok. To je ljudski i normalno. Obično dok nas nešto ne pritisne tako da to ne možemo izbjeći.


U području zdjelice i vrata počinje i završava naša kralježnica i oni se reflektiraju. To ne znači samo kralješke i ostale kosti, to znači i veliki dio živčanog sustava, važnih mišića, snažnih tetiva i fascije. Kada bi se usporedili sa drvetom tu je početak naših korijena i naše stablo.

Energetski u području zdjelice leže korijenska i sakralna čakra i često ju se povezuje sa uzemljenošću i seksualnom energiju što je zapravo tek jedan od djelića njezine funkcije i snage. Sama uzemljenost je zapravo sposobnost prisutnosti u tijelu. To znači da možemo vidjeti, čuti i osjetiti jasno što se događa oko nas, a to nam omogućuje točniju informaciju i adekvatnu, instinktivnu reakciju. Na primjer približava vam se osoba koja liči na vašeg dobrog prijatelja i smiješi se no vi primjećujete iz pokreta njegovog tijela kao da se sprema napasti i instinktivno odmičete vašu torbicu. No ako niste uzemljeni možda ćete samo primijetiti sličnost sa vašim prijateljem i uopće nećete biti u stanju prepoznati opasnost. Naravno, primjer može biti i obrnut, da vidimo opasnost tamo gdje je nema upravo zato što nismo prisutni.

Više od uzemljenosti je duboka povezanost sa našim korijenima. To nam je lako zamisliti sa drvetom jer njegove korijene možemo vidjeti fizičkim očima i jasno nam je kako drvo čvrsto stoji na svom mjestu i kako može odolijevati vjetru. Svoje energetske korijene možda ne možemo vidjeti, ali ih svakako možemo osjetiti. Sa time se dobiva osjećaj dubine, podrške i iskustvena svjesnost duboke povezanosti sa snagom života kojom odiše Zemlja. Iskustvena svjesnost je više od mentalnog razumijevanja i intelektualne sposobnosti prihvaćanja informacije. Kada ste u moru nitko vam ne mora reći kolika je temperatura da biste to znali, osjećate to cijelim svojim tijelom. Isto je i sa iskustvenom svjesnosti naše povezanosti sa životom, osjećamo ju kroz tijelo i sa svim svojim kanalima percepcije. No kada je zdjelica blokirana to je teško. Isto kao što voda ne može proći ako ste joj stavili branu. To ne znači da smo istinski odsječeni, ali znači da mi ne osjećamo svoju povezanost. Ne poznajemo svoju snagu i tražimo podršku i energiju od drugih.

Kako uopće može doći do takve blokade? Najčešće uslijed traumi i odvajanja od tijela. Ponekad mislimo da trauma mora biti neki veliki događaj kao na primjer saobraćajna nesreća ili potres no to nije točna. Trauma je puno češća i može biti uzrokovana naoko sitnicama. Zapravo kapacitet našeg živčanog sustava odlučuje je li nešto traumatski doživljeno ili ne. Ako je za nas nešto prebrzo ili presnažno i mi to ne možemo svjesno procesirati, javlja se određena vrsta ugroženosti i pokreće se mehanizam zaštite koji suzuje našu prisutnost, a ponekad dovodi i do odvajanja od tijela.

Drugi veliki uzrok je identificiranje zdjelice sa seksualnošću i svime onime što taj pojam još uvijek nosi. Bilo da je prisutan polaritet srama, nedopuštenih emocija i nagona ili pretjerivanja u iskazivanju seksualnosti. Smanjuje se sloboda kretanja, izražaja i mogućnost da se zaista spojimo sa sobom. U drugoj krajnosti potreba za povezanošću izjednačuje se sa seksom, a rezultat je samo trenutna satisfakcije koja vodi u neprestane nove krugove potrage. Kada smo pak istinski povezani kroz naše korijene seksualnost dolazi na svoje mjesto.

Dakle prisutnost i povezanost u tijelu. To je nešto različiti koncept od učestalih povijesnih i religioznih pristupa koji tijelo doživljavaju kroz prizmu grijeha, kao zatvor ili kao kaznu. Što je tijelo ako ne od duha i kako ih možemo razdvojiti kada tako gledamo?

Naravno tu je i sposobnost stvaranja koje je tako očita kroz funkciju razmnožavanja. Stvaranje ili manifestacija je potpuno drugačija kada smo svjesni svoje povezanosti i znamo da smo prihvaćeni i dobrodošli i širi se na sve naše izražaje od stvaranja rukama do stvaranja umom.


Vrat. Samo razmislite o riječi vrat koja je ne slučajno slična riječi vrata. To je zaista poveznica između tijela i glave, između naših misli i osjećaja. I razumljivo kada smo u zdjelici odsječeni od životnog izvora da odlazimo k umu i teže se povezujemo sa svojim osjećajima. Zašto? Zato što nedostaje snage. Ništa nije gore od straha od straha. A mi se često bojimo svojih osjećaja jer oni nisu uvijek ugodni niti dozvoljeni. Kada ne znamo čega se točno bojimo to se nadvije nad nas kao sjena. Sa sjenom se teško boriti no kada upalite ljubavno svjetlo svjesnosti ona nestaje. Kada racionalno imamo jednu ideju o sebi, o svijetu, o tome što i kako bi trebalo, a osjećamo nešto potpuno drugo....javlja se raskorak koji često puca u području vrata. Točnije kod mnogo ljudi se manifestira kao problem sa štitnjačom. I onda se izjednačava sa stresom, što je naravno točno no bez da znamo što je uzrok tog stresa nije posebno korisno. Taj stres možemo usporediti sa stiskanjem gasa i kočnice u isto vrijeme, rezultat je zastoj. Vrat je mjesto gdje se stvara naš glas, ne samo kao sposobnost da se izrazimo kroz naš govor već i pjesmu. Kada je zdjelica slobodna i energija života nas može napuniti i nahraniti naše tijelo, kroz naš vrat prolazi pjesma naše duše. U vratu se manifestira naša sposobnost da kažemo da i da kažemo ne, vrat je traj koji omogućuje našoj glavi kimanje i odmahivanje.

Istina je, svatko od nas je priča za sebe i reflektiranje zdjelica-vrata ima jedinstveno značenje za svaku osobu. Ipak možemo uopćeno reći kako poteškoće u području zdjelice i vrata često ukazuju na zastoj i nesposobnost kretanja naprijed, bilo da smo ostali zaglavljeni u prošlosti ili nemamo snage podignuti glavu i pogledati u budućnost.


Što možemo učiniti? Ako ste ovo pročitali dio prvog koraka je već napravljen. Možda ste se samo podsjetili, dobili malo više uvida, a možda je ovo za vas i informacija koju prvi put čujete drugačije. Osobno biram integrativni pristup što znači rad koji ujedinjuje psihu, tijelo, um i energiju.

Tako je i nastala vježbaonica pod nazivom Tree of Life Soma Youth.

  • Tree of Life jer razumijevanje našeg tijela kao stabla i spajanjem kroz naše korijene sa Majkom Zemljom umnogome pomaže razumjeti taj nevidljivi dio naše energije, osvijestiti ga i pokrenuti.

  • Soma jer pažljivo slušamo tijelo i radimo svjesne pokrete uz poštivanje granica. Što to znači? To znači da radimo dovoljno polako kako bi osjetili gdje se počinje javljati bol ili gdje se tijelo počinje izvijati kako bi ipak izvelo pokret koji želimo. Tu stajemo i pomažemo tijelu polako, svjesno uz korištenje proprioceptivne svjesnosti otpustiti otpor koliko je to moguće u trenutku. Radimo sa svjesnošću živčanog sustava uz korištenje znanja iz Somatic Experiencinga na način da aktiviramo opuštanje, a ne alarm.

  • Youth jer uz ovaj rad pomlađujemo naš duh pa posljedično i tijelo. Fleksibilniji smo lakši, radosniji i opušteniji, kvalitete mladosti.

Sve vježbe u sebi uključuju elemente pokretanja cijelog tijela, plesa, meditacijskog disanja, akupresure, aromaterapije i zvuka no ovaj ciklus ima fokus posebno na zdjelicu i na poveznicu sa vratom te ranije navedenim temama. Dakle radimo na ponovnom svjesnom spajanju s izvorom i našom snagom te sposobnošću da to izrazimo kroz vibraciju našeg glasa.


Za sve koje zanimaju detalji pozivamo da pogledaju našu dediciranu stranicu, a donji link će vas tamo odvesti.




34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page