top of page

Srce sanja, um planira, a tijelo ostvaruje


www.sensaviva.hr
Jedinstveni autorski ciklus intuitivnih somatskih vježbi

Sjećate li se kada Indiana Jones u Otimačima izgubljenog kovčega treba zakoračiti u prazno, u provaliju jer je to jedini put do cilja?....Kada napravi korak ispod njega se počinju stvarati stepenice. Korak po korak, stepenica po stepenica, sve dok ne premosti provaliju. Za to postoji dobar izraz na engleskom...leap of faith ili skok u vjeri.


Kada stvaramo nešto novo koliko god planirali i kakve god ideje imali na početku ono što nastaje dobiti će neki svoj život i oblikovati se na način koji na početku možda nismo mogli niti zamisliti. Puzzle po puzzle i i postepeno vidimo sve veću i jasniju sliku.

Srce sanja, um planira, a tijelo ostvaruje i to je prekrasno putovanje.

.

Kada sam krenula u kreiranje Tree of LIfe Soma Youth vježbi nisam ni slutila kuda će me to odvesti. Moja ideja je bila spojiti rad sa traumom Somatic Experiencinga sa vlastitim iskustvom i razumjevanjem svjesti tijela i tjelesnih ritmova stečenim kroz višegodišnji terapeutski rad. Inicijalno sam program nazvala Tree of Life Soma Yoga pri čemu je yoga označavala svjesnost pokreta. Kako su se ciklusi razvijali osjetila sam potrebu promjeniti ime iz yoga u youth jer ove vježbe nisu bazirane na indijskoj tradiciji. Htjela sam zadržati skraćenicu TOLSY koja mi se svidjela i tražila sam riječ na "y". Youth ili mladost je zapravo bila idealna jer ove vježbe pomlađuju naš duh i doživljaj samih sebe.


Krenula sam sa zdjelicom kao bazom, to je naša veza sa korijenima i često je jedan od najzablokiranijih dijelova tijela. Iz terapeutskog iskustva znam da puno ljudi nije svjesno prisutno u zdjelici što je između ostalog i posljedica traumi. Dok sam stvarala vježbe nisam koristila samo postojeće znanje već sam za svaki sat iskustveno istraživala. Uzela bih vrijeme i polako ispitivala i osvještavala pokret vlastitog tijela dok nisam pronašla efekt koji želim postići. Principi su uvijek:

- praćenje prirodnog kretanje tijela uz udah i izdah,

- naslanjanje na granice pokreta i nenasilno intuitivno proširivanje uz mini pokrete.


Kako bi se tijelo opustilo i otvorilo ono se treba osjetiti sigurno što se neće dogoditi ako nešto gurate. Ne na prirodan način. Osim toga za svaku barijeru postoji razlog i obično je to određena vrsta obrane koliko god se nama to činilo nelogičnim ili nismo svjesni toga. Na primjer u trenutku pada tijelo se moralo stisnuti kako bi se najbolje obranilo. I neki mišić, fascija ili ligament je ostao stisnust i kasnije. Ta obrana nam više nije potrebna no naš sustav to mora osvijestiti. Ovo se ne odnosi samo na fizičke već i na emocionalno povrede. Mi se intuitivno stišćemo da bi umanjili bol. Kada naš živčani sustav shvati da obrana više nije potrebna, on će polako popustiti no to je proces, nježan, polagan i vrlo osviještavajući.


Jedinstveni autorski ciklus intuitivnih somatskih vježbi

Dok sam osobno prolazila kroz svoj proces, otkrivale su se i otvarale nove-stare vježbe. Stare jer većinu tih vježbi sam znala, nove jer način na koji sam ih radila, fokus i razumijevanje su bili drugačiji, dublji, prirodniji i intuitivni.

Od recepta, od toga da nam netko kaže kako nešto napravi do toga da sami osjetimo što nam odgovara i što je našem tijelu potrebno postoji proces oslobađanja i dopuštanja. Za mene osobno je to vrlo ispunjavajuće i puni me energijom.


Uslijedio je solarni ciklus, novi fokus, nova dinamika i integracija. Postepeno sam vježbe počela pokazivati i klijentima koji su dolazili na tjelesne tretmane poput shiatsua i korak po korak došla sam do individualnih TOLSY vježbi kojima je cilj produbiti razumjevanje vlastitog tijela, otključati intuciju i dozvoliti tijelu da nam samo pokaže što mu je potrebno.

To je bio i dio uvoda u TOLSY FLOW. Što više vjerujemo svojem tijelu, što si više možemo dopustiti pokret u koji nas vodi to lakše ulazimo u tijek koji sada postaje ples. I vježbe teku i prelijevaju se, vodeći nas svaki puta kroz jedinstveni splet kao što se i potrebe našeg tijela mijenjaju i svaki trenutak je drugačiji.


I tako danas uz ciklus TOLSY vježbi sa fokusom na: zdjelicu, solarni pleksus i srčani pojas imamo TOLSY FLOW te individualne TOLSY vježbe. Ciklusi se grade jedan na drugog no moguće je započeti i sa ciklusom gdje imate najveći fokus. Istovremeno kroz individualne TOLSY vježbe kao i u tretmanu fokus se stavlja na vaše individualne potrebe, na primjer problem sa kroničnim bolovima u vratu. I nešto što mene posebno veseli, sve se to događa u mojem novo uređenom prostoru koji se ne bi dogodio da nije bio TOLSY-a i mojeg koraka u nepoznato. Dođi i ti, napravi svoj Indiana korak i neka ti se otvori pu

t.



22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page