top of page


"Nemoj otkrivati toplu vodu" je uzrečica koju često koristimo kako bi se podsjetili, netko drugi je već pronašao rješenje za ono što nas muči. To je kao planinarska staza. Vodi do vrha gdje želimo doći, oni koji su prošli prije nas utabali su stazu. To je sigurno lakši put. Znači li to da nikada nećemo ići putem koji je zarastao, putem koji nitko nije prohodao prije nas?


Otkrij "SIMPLICITY", retreat u Rogaškoj


Sve ovisi od toga što je naš cilj.

Ponekad je cilj samo doći do tog vrha, što brže, što lakše i idemo dalje. U prošlosti za mene su poslovni ciljevi često bili upravo takvi. Idem to odraditi. I tada je zaista važno nasloniti se na iskustva drugih. MODELIRANJE je jedan od poznatih alata u otkrivanju KAKO nešto napraviti, doveden do savršenstva u NLP metodi. Zapravo cijeli NLP je inicijalno potekao iz modeliranja. Richard Bandler i John Grinder u ranim 70-tima pratili su kako tada svjetski poznati terapeuti Virgina Satir, Miltona Erickson i Fritz Perl rade i identificirali što je to što ih čini izvrsnim. Kasnije su to pretvorili u formule i modela, a 1975. izdali su prvu zajedničku knjigu STRUKTURA MAGIJE. I naučiti modelirati je vrlo korisno.


Gordana Radić, Što i Kako
Početak NLP modeliranja

Je li to jedini mogući način?

Naravno da nije. Ostanimo kod metafore planinarenja. Do većine vrhova postoji više utabanih staza. Netko je prije nas odabrao određenu stazu i odlučio da je ovuda lakše proći. A onda je netko drugi rekao, ovo mi nije izazovno i pronašao novi put. No od onda je proteklo vrijeme, promijenili su se uvjeti, promijenila se tehnologija, postoje nove mogućnosti i vjerojatno postoje nove moguće staze.

I ponekad nije samo cilj doći do vrha. Postoje stvari koje putem želimo otkriti i istražiti. Želimo osjetiti kako je za nas napraviti svaki korak. Osjetiti izazov i koračati dalje, krčiti neistraženi put, biti u pionirskom duhu. Zapravo često kada radimo stvari po prvi puta, susrećemo se sa svime time. Ako nikada prije niste vodili svoj business ili ste po prvi puta odgovorni za odjel od sto zaposlenika, ako po prvi puta počinjete raditi u nekoj industriji ili se susrećete sa novim globalnim izazovom poput COVIDa za vas je to još neistraženi put. I na njemu ćete se susreti sa svojim osobnim izazovima. Na primjer netko se lako prilagodio iznenadnom radu od kuće, a netko nikada i jedva je dočekao da možemo ponovno dolaziti na posao.

Što je poanta?

Različiti smo i kada izabiremo hoćemo li koristiti modeliranje i koga ćemo modelirati važno je prvo razumjeti sebe.

Na kraju ako želimo ostati autentični preuzet ćemo samo dio onoga KAKO dok ne pronađemo svoj način. Kao što pomoćne kotačiće za vožnju na biciklu ne koristite do kraja života već samo dok ne naučite voziti. I iako je KAKO važno, nije najvažnije.

Najvažnije je ŠTO.

Ono dolazi prije samog cilja koji je konkretizirani što, dolazi iz vizije. A vizija dolazi iz onoga što istinski želimo za sebe. Tu ćete pronaći odgovor na ono moje na početku – odrađivala sam. Moj odgovor na što je bio egzistencijalni. Fokus je bio na tome da se zaposlim, osamostalim, počnem zarađivati, postignem uspjeh u tome. I nisam ga formirala sama. Nekako se podrazumijevalo. To je ono što svi rade pa se čovjek kreće takozvanom linijom manjeg otpora. Jedino što je linija manjeg otpora često linija neistraženog otpora. Sada tu gdje jesam, više ne žalim, naučila sam puno o tome KAKO i naučila sam ŠTO NE.


I trajalo je dok nisam pronašla ŠTO DA.


Što te čini sretnim?

Kada se ustaneš ujutro i krećeš na posao je li to još jedan ponedjeljak?

I možda se čini da nemamo vremena, energije, novaca, hrabrosti, snage za nešto drugo. Možda je odgovor NE SADA, pričekaj još malo. I čini se istinito. Jednog dana kada odlučimo shvatimo da su to sve bili samo izazovi s kojima se nismo bili spremni suočiti. Ponekad zbog toga što ne znamo kako nešto ostvariti niti ne započinjemo. No istina je da bilo koji dan može biti dobar dan za napraviti prvi korak. A prvi korak je dozvoliti si početi sanjati. Dozvoliti si čuti i osjetiti onaj svoj unutrašnji glas koji negdje zna ŠTO.


I kada ga počnemo slušati shvatimo da je zapravo bilo JEDNOSTAVNO.


I možda bi bilo lakše i brže da smo dozvolili da nam netko tko je već prohodao tom stazom više puta da par trikova, možda nas podrži kada sami zastanemo i postavi nam pravo pitanje.


Tu smo da te podržimo u tvom istraživanju i ŠTO i KAKO. Mirjana i ja smo magistre psihosocijalnog savjetovanja, NLP trenerice pred završetkom NLPT psihoterapeutskog smjera i još mnogo toga drugog u području osobnog rasta i izvrsnosti. Uz to ja imam bogato poslovnog iskustvo u području korporativnog managementa, ali i malog poduzetništva. I uza sve to, mi nemamo ni jedan jedini odgovor za tebe.

Imamo, nadamo se, prava pitanja i alate koji će te podržati da lakše pronađeš svoje odgovore u ovom trenutku. Odgovori su u tebi.


Dođi na „SIMPLICITY“, retreat u Rogaškoj od 10 do 12. studenog 2023. Skupila se prekrasna grupa ljudi i dva mjesta možda čekaju baš tebe.



Vrijeme za kontemplaciju, Rogaška "SIMPLICITY" retreat

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page