top of page

Ograničenja ili prilike


Ograničenje ili prilika, Simplicity retreat by Sensa Viva Kreativa
Prepoznaj Ograničenje na Simplicity retreatu

Plaćam benzin na pumpi. Odbijena mi je kartica zbog prekoračenja limita. Prvo master pa onda i visa. Prodavačica me brižno gleda dok vadim mobitel i objašnjavam kako nisam prekoračila mjesečni limit potrošnje, samo moram ispraviti limit transakcije. Otkada imam sve te opcije elektronskog bankarstva trudim se držati limite kartica na minimumu za slučaj krađe i slično. Problem je naravno kada zaboravim na to.


I tako razmišljam, gdje još imam limite u svome živote koje sam sama postavila i zaboravila na njih. Svi mi u banci života dobijemo maksimum vremena koji nam je dan. To je zadano, sva ostala ograničenja su naša. Neka smo sami postavili, a na neka smo pristali. Sjećam se fiksnog radnog vremena u firmi i osjećaja zarobljenosti. Kada bih si uzela pauzu, prošetala gradom, sjela na kavu, osjećala sam se kao puštena s lanca, svjesna koliko mi znače ti trenuci. Danas sama određujem svoje radno vrijeme, fleksibilna sam. No osjećaj nedostatka vremena se i dalje javlja kada moji prioriteti nisu najbolje posloženi.

Umnogome si pomažem sa dnevnim jutarnjim osmišljavanjem dana. Sjednem na stepenice svoje kuće, promatram zelenilo i sa bilježnicom i olovkom u ruci zapisujem sve što mi pada napamet. Od stvari koje treba napraviti do raznih ideja. Da, dobro ste pročitali, bilježnica i olovka. Osjećaj olovke u ruci daje mi nesputanost, jednostavnost, brzinu i mladenačku energiju. Meni je to ono što je nekima kava ili cigareta. Smiruje me, usmjeruje. Korisno i ugodno provodim vrijeme. Tek nakon toga dolazi elektronski kalendar, laptop, mobitel i ostala pomagala, ali ovaj jutarnji trenutak je samo moj. To neformalno, kreativno izdvojeno vrijeme omogućuje mi svaki dan razmotriti smjer u kojem idem i nove mogućnosti. Otkada to radim imam puno ideja, ponekad se budim s njima. Iako ih ne mogu sve ostvariti, mogu izabrati ono što mi se čini najbolje za taj dan.

Mogla bih o tome jutarnjem brainstormingu razmišljati kao o gubitku vremena. Pogotovo ako imam jutarnju obavezu i žurim se. No iskustvo je pokazalo upravo suprotno. Malo jutarnjeg plana čini čuda i ne samo da napravim više nego i sa jasnijim fokusom.


Kakvo tek čudo može stvoriti cijeli vikend posvećen kreativnom brainstormingu, promišljanju o svojem životu, o onome što želimo i kako se fokusirati na ono što nam je istinski važno? Iz osobnog iskustva znam da je to neprocjenjivo. Što nam stoji na putu da si to i omogućimo?

Vjerujem da je za svakog od nas odgovor drugačiji. Obaveze, financije, vrijeme, neodlučnost i posljedično propuštene prilike. No sjetite se osim onog ultimativnog ograničenja vremena koje nam je dano u ovom životu sve drugo su naši limiti. Pristali smo na njih, možda ih sami postavili, možda smo to zaboravili, a sve one nove ideje i mogućnosti čuče iza vrata naše zatvorene fleksibilnosti.


„SIMPLICITY“ retreat je upravo prilika za takav vikend na kojem imate priliku posvetiti vrijeme sebi i otpuštanju ograničenja koji vam više nisu korisna, koja sprečavaju da živite punim plućima, onako kako želite. Napravite prvi korak, otpustite ograničenje ne mogu, ne stignem, nisam sigurna/siguran i rezervirajte svoje mjesto.

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page