top of page

OD OČEKIVANJA DO RASPUKNUTE LUBENICE


Tree of Life Soma Yoga - prisutnost
Sensa Viva Kreativa - prisutnost umjesto očekivanja

Na ulice velegrada padao je sumrak i ljetna toplina povlačila se pred prohladnim povjetarcem. Hodali su jedno pored drugoga kao i uvijek. Ovaj puta umjesto njezine ruke u njegovoj, on je podigao ramena tražeći oslonac u svojim džepovima, bezizražajnog izraza lica. Niz njezine obraze tekle su tihe suze. Nije ih je mogla, niti znala, a sada više niti htjela zaustaviti. I pričala je nešto, riječi bez značaja, gubile su se u vjetru. Stala je, okrenula se prema njemu i stisnutim šakama počela lupati po njegovim prsima pokušavajući ga dozvati. Odzvanjala je samo bolna praznina. I to je bio kraj.


Danas sam u vrtu pokupila malu raspuknutu lubenicu. Očekujući da naraste veća nisam provjeravala je li sazrela sve dok to nije postalo očito. Iako mala bila je slatka i ukusna no dio mesa oko raspuknutog dijela morala sam baciti. Koliko puta u životu zbog naših očekivanja ne primijetimo kakva je situacija sve dok ona ne eskalira.

Ponekad je to neznanje.


U gornjoj priči ona je tražila kontakt, a on ga nije mogao dati. Ne zato što nije htio, ne zato što ju nije volio već zato što nije mogao. Možda da je mogla razumjeti što se događa u njemu i u njoj, možda bi mogla vidjeti prestrašenog dječaka koji jednostavno ne zna kako joj odgovoriti. Koji je otišao na neko udaljeno, sigurno mjesto unutar sebe daleko od susreta sa emocijama. I možda bi mogla prepoznati svoju uplašenu djevojčicu kojoj je očajno trebala podrška i pažnja.


Ponekad nemamo kapaciteta biti sa onime što se događa. Naše tijelo nosi i doživljava naše emocije. I to često nije jednostavno jer su emocije preintenzivne, previše. A kada je nečega za nas previše uključuje se zaštitni mehanizam živčanog sustava. U osnovi imamo tri jednostavne opcije koje se mogu manifestirati na više načina:

  • Pokušat ćemo se odmaknuti od situacije ili pobjeći. Kada ne možemo to učiniti fizički, povući ćemo se u sebe;

  • Pokušat ćemo se boriti. Možda nije prihvatljivo vikati ili se tući pa ćemo potisnuti ljutnu;

  • Ako ni jedno ni drugo ne uspije, ući ćemo u zadnji izbor, a to je neki oblik zamrzavanja. Vrlo često će to u blažem obliku biti određena disasocijacija.

I sada kada ponovno pročitamo gornju priču o paru koju je bio na kraju svoje dugogodišnje veze, suočen sa puno emocija, straha, neizvjesnosti i bola možda možemo prepoznati reakcije.


Kako nam razumijevanje živčanog sustava može pomoći?

Kao i uvijek kada imamo širinu razumijevanja, lakše možemo prepoznati što se događa sa nama u trenutku kada smo preplavljeni emocijama. Možemo početi disati sa svojim tijelom i primijeniti druge jednostavne vježbe kojima se smiruje živčani sustav. Kada znamo da u tijelu mogu zaostati impulsi nezavršene reakcije živčanog sustava možemo im polako i kontrolirati dozvoliti da se završe. Na primjer, imali smo želju pobjeći iz nelagodne situacije no to nije bilo moguće. Bili smo na sastanku na kojem je šef vikao na nas i zadnja stvar na svijetu koja bi bila prihvatljiva je izletjeti iz sobe. No to ne znači da naše noge nisu htjele upravo to. Vratili smo se na svoju stolicu i noge nam se tresu. U njima je nakupljena energija spremna za trčanje i najbolje što možemo je naći način otpustiti ju. Kada to znamo otvaramo prostor i za promjenu naših očekivanja. Počinjemo promatrati situaciju drugim očima i primjećujemo ne samo što se dešava u nama već i u drugim ljudima. I možda, primijetimo da je lubenica iako mala već posve zrela i uspijemo ju ubrati prije no što se raspukne.


Tree of Life Soma Yoga kao podrška

Tree of Life Soma Yoga (TOLSY) je ciklus integrativnih, svjesnih vježbi usmjerenih na jačanje kapaciteta nosivosti različitih životnih situacija, emocija, misli i situacija koje nose sa sobom. Nastala je kao kombinacija znanja iz tradicionalne kineske medicine, Somatic Experiencinga i meditativne prakse prisutnosti. U ovim vježbama koristimo svjesni dah, osobnu akupresuru, individualiziranu aromaterapiju, zvuk, pokret, ples i intuitivnu introspekciju. Tijelo je kruto i nefleksiblno, bolno, tamo gdje se iz nekog razloga tisnulo i kroz TOLSY vježbe to na siguran i polagan način rastapamo. Uskoro počinje novi ciklus posvećen području solarnog pleksusa.


Jedinstveni ciklus somatskih vježbi
Tree of Life Soma Yoga, ciklus Solarnog Pleksusa

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page